Shrnutí regionálního týdne

Zatímco si děti kroutily poslední dny ve školách a už se pomalu viděly na prázdninách, my jsme měli na programu poslanecký týden určený pro práci v regionu. A nejen v něm, jak se ukázalo v úterý, kdy jsem vyjel až do krásného Českého Krumlova. 

Ne za památkami, ale do nově otevírané samoobslužné prodejny. Podobně jako ta ve Strakonicích, kde ji firma Coop otevřela před třemi měsíci, i v Českém Krumlově bude zákazníkům přístupná nonstop. Jen je dvakrát tak větší a má proto i širší sortiment. Přes den v ní bude tak jako v jiných prodejnách obsluha, v noci se dovnitř zákazníci dostanou jen za pomoci bankovní identity a nákup zaplatí u samoobslužné pokladny. Nakupovat zde mohou jen dospělí, protože v nabídce je i alkohol. Podle provozovatelů se koncept samoobslužné prodejny ve Strakonicích osvědčil a funguje. Jsem zvědavý, jestli podobně úspěšný bude i Krumlov. Zajímá mě to především ve vztahu k možné přenositelnosti na malé obce. Je to určitě jeden ze způsobů, jak zajistit na venkově základní služby v co největším rozsahu. Více se dozvíte zde:https://www.tomasdubsky.cz/?nav=clanky_detail&id=75

Ve čtvrtek jsem navštívil neziskové centrum Amalthea v Chrudimi. To poskytuje sociální a terapeutické služby rodinám s dětmi a také zajišťuje výkon sociálně-právní ochrany dětí. V souvislosti s děním na Ukrajině Amalthea zřídila komunitní centrum na podporu a pomoc uprchlíkům. Uvědomuji si, jak důležitá je práce, kterou tato a podobné instituce odvádějí. Zaslouží si uznání a poděkování. 

První červencový den jsem se vydal za dvěma starostkami. V Býšti mě paní Romana Petříková provedla po vesnici a představila projekty, na kterých pracují. Poté jsem se přesunul do Dolní Rovně za paní starostkou Ivou Vinařovou. Bavili jsme se především o aktuálních problémech a došlo i na zemědělství. 

 

V tomto týdnu se také konal krajský sněm Starostů a nezávislých, kde jsme do celostátního předsednictva nominovali krajskou náměstkyni pro zdravotnictví Michaelu Matouškovou. Na pozici předsedy má naši jednoznačnou důvěru Vít Rakušan. Do celostátního výboru byli navrženi ke zvolení Jiří Hájek, David Šimek, Alice Paurová a Zdeněk Mlynář.