Otevřeno 24/7. V Českém Krumlově je největší samoobslužná prodejna

Po Strakonicích má svou samoobslužnou prodejnu i Český Krumlov, dokonce největší svého druhu u nás. Také tady bude fungovat 24 hodin 7 dní v týdnu – během dne s personálem, v noci jen za pomoci bankovní identity a samoobslužné pokladny. Rád jsem nový obchod viděl na vlastní oči. Věřím, že tento koncept je přenositelný i na menší obce. 

Vůbec první samoobslužnou prodejnu otevřela společnost Coop ve Strakonicích zhruba v polovině března, takže funguje přes tři měsíce. Podle zástupců firmy se jí zatím daří a je rentabilní. Tím, zjednodušeně řečeno, nočním režimem už prý prošly tisíce lidí. Zatím bez větších zádrhelů, technologie je provozuschopná. Liché byly také obavy z krádeží, policie sem zatím nemusela vyjíždět ani jednou.

Nová prodejna v Českém Krumlově je přibližně dvakrát větší a přirozeně tak nabízí bohatší sortiment. Na plynulý provoz bude dohlížet 16 kamer napojených na pult centrální ochrany, u kterého nonstop sedí hlídač. 

Někoho možná napadlo, že jde o službu především pro turisty, kterými je Krumlov vyhlášený. Ti zahraniční ji asi moc nevyužijí, protože pro „noční nákup” je nutné použít bankovní identitu. Navíc lidé na dovolené si většinou snadno nakoupí už během dne. To platí i pro tuzemské turisty, ale ti by si sem cestu přece jen najít mohli, obchod je totiž nedaleko historického centra města. Tak či tak, zřejmě nejvíce budou samoobslužnou prodejnu využívat ti, kteří si třeba kvůli směnnému pracovnímu provozu nestíhají nakoupit přes den.

Podmínkou pro nákup v samoobslužném režimu je doložení totožnosti prostřednictvím tzv. bankovní identity. Není to nic složitého, jde o stejné přístupové údaje jako do internetového bankovnictví. Do systému už jsou zapojené všechny největší (podle počtu klientů) tuzemské banky, další brzo přibudou. S bankovní identitou mohou nakupovat jen osoby starší 18 let. Prodejny totiž nabízejí mimo jiné i alkohol.

Koncept samoobslužných prodejen se mi velmi líbí, a jak už jsem psal, zajímá mě především jeho využitelnost v menších obcích. Kontakt personálu a zákazníků zejména na venkově je nenahraditelný, nicméně samoobslužný režim může být důležitým doplňkem. Ocení ho třeba lidé, kteří dojíždějí za prací a vracejí se domů mimo běžnou otevírací dobu obchodů. Takto budou mít zajištěnou základní službu. A jsou tu i další příležitosti. Třeba když vaříme a doma nám něco chybí nebo když se ohlásí nečekaná návštěva. Těším se na další vývoj v této oblasti.