Ohlédnutí za regionálním týdnem

Máme za sebou další poslanecký týden vyhrazený pro práci v regionu. I když ho o jeden den zkrátily Velikonoce, i tak jsem stihl řadu podnětných jednání a návštěv. Tady je stručný souhrn.

V úterý jsem navštívil obec Svratouch a starostu Jiřího Sochu. Musím zmínit, že pan starosta je ve funkci už od roku 1990, což je obdivuhodná výdrž a také důkaz, že je to člověk na svém místě. Dokládá to i spousta projektů, které prosadil a také plánuje. Bavili jsme se o rekonstrukci obecního úřadu a hasičské zbrojnici. Předal mi i cenný poznatek, a sice že je podle něj potřeba, aby stát navýšil finanční podporu při přípravě zasíťovaných obecních parcel.

Ve středu jsem přijal pozvání na Střední odborné učiliště včelařské v Nasavrkách, kde rovněž sídlí Včelařské vzdělávací centrum. Pan ředitel Josef Lojda mi představil, jak škola funguje, a také mě vzal na poučnou exkurzi po výborně vybavených odborných učebnách. Škola funguje na principu dálkového studia, přičemž velký důraz je zde kladen na praxi.

Byli jsme se podívat i na takzvaný Apidomek s úlovým vzduchem. Ten pozitivně působí na dýchací systém člověka, zmírňuje následky pylových alergií, astmat i zánětů plic. Pomáhá i se spánkem a údajně zlepšuje náladu a zvyšuje chuť k jídlu. Jde o stále poměrně neprobádanou oblast bez tvrdých dat, nicméně „včelí energie” na spoustu lidí působí opravdu blahodárně. Pokud hledáte způsoby, jak třeba odbourat stres, můžete apidomek vyzkoušet.

Ve středu jsem ještě stihl jednání předsednictva mikroregionu Hlinecko, kde jsme se věnovali problematice odpadového hospodářství v našem regionu. Ve čtvrtek a v pátek jsme společně s ostatními poslanci za STAN vyrazili na výjezdní zasedání do Nové Paky, kde je starostou předseda našeho poslaneckého klubu Josef Cogan. Samozřejmě nás vzal na prohlídku města a musím říct, že i sousední Královéhradecký kraj se může pyšnit hezkými místy.

Děkuji všem za jejich čas a poznatky. Po víkendu zase vzhůru do Prahy.