Shrnutí regionálního týdne

Regionální týden jsem zahájil mimo region – zastupováním zemědělského výboru na Ovocnářských dnech v Hradci Králové. Na programu byla řada zajímavých vystoupení a jsem rád za následnou neformální diskuzi u „kulatého stolu”. Zde jsme hovořili o tématech jako potravinová soběstačnost a bezpečnost, regionální produkty a propojení s obchodními řetězci.

Úterní odpoledne jsme rádi přijali pozvání na otevření první expozice Paměti národa u nás. Paměť národa je mezinárodní sbírka vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století.Pardubice jsou prvním městem v České republice, kde je expozice otevřena. Oceňuji interaktivní formu výkladu, která zajisté přiláká i mladou generaci. Informace o projektu naleznete na https://www.pametnaroda.cz/cs. Velké poděkování za záslužnou činnost patří organizačnímu týmu.

Ve středu ve Strakonicích firma COOP otevřela vůbec první ryze samoobslužnou prodejnu v ČR. V ní si mohou lidé nakoupit třeba i ve tři ráno, aniž by tam musel být personál. Postačí mobilní aplikace. Zároveň to neznamená, že by prodavačky přišly o práci. Přes den bude prodejna fungovat jako každá jiná. V samoobslužnou se promění na večer a noc, kdy je návštěvnost malá. Jsem rád, že jsem u toho mohl za Sdružení místních samospráv být. Podrobnější informace a svůj pohled na tuhle novinku jsem sepsal zde – https://www.tomasdubsky.cz/?nav=clanky_detail&id=36

V druhé půli regionálního týdne jsem absolvoval schůzku v CHKO Železné hory v Nasavrkách. Probírali jsme témata týkající se životního prostředí, dostalo se také na diskuzi nad podnětem jednoho z občanů, který se na nás obrátil. Později jsem se přesunul do obce Prosetín. Obec aktuálně úspěšně dokončila kanalizaci a nyní se soustředí na energetické projekty. Odpoledne patřilo návštěvě Červené Vody, kde nám starosta městyse Petr Mareš představil obec a zajímavosti v okolí. To proběhlo v rámci jednání předsednictva SMS Pardubického kraje.

Cestou z Červené Vody jsem se ještě setkal s představiteli zemědělských družstev na Svitavsku (Dolní Újezd, Růžový Palouček Morašice nebo Trstěnice). Probírali jsme aktuální problematiku zemědělství a spolupráci zemědělců s obcemi. 

Děkuji všem za pozvání a podnětnou diskuzi.