Minulý týden byl pestrý...

Ohlédnutí za uplynulým týdnem si dovolím nazvat „pestrým“ a to hlavně díky řadě setkání, která jsem mohl uskutečnit přímo v našem regionu.

V pondělí jsem využil poslaneckou kancelář v Pardubicích k další „kávě“ a tentokrát jsme přivítali pana Jaroslava Vinteru a společně diskutovali o údržbě zeleně v obcích. Hlavním tématem byla péče o stromy a zajímavou informací bylo i to, že kvalitní zeleň zvyšuje cenu nemovitostí. Tak třeba to bude důvod proč nekácet. Následující den jsem se přesunul od teorie k praxi a postupně navštívil město Luži a obec Zderaz. V Luži mi pan starosta Ladislav Peterka představil připravované projekty a hodně mě zaujal zájem o energeticky úsporná opatření. Dokonce zde pořídili elektroautomobil pro místní sociální službu a jsou s provozem velice spokojeni.

Ve Zderazi mě doplnil starosta Příluky David Šimek a společně jsme se zabývali ambiciózními projekty, se kterými nás seznámil místostarosta obce pan Jan Tměj. Moderní sportoviště, dětské hřiště i zázemí pro dobrovolné hasiče. To jsou plány, na kterých se v obci začíná pracovat. Jsem moc rád, že zbyl čas na prohlídku turistických zajímavostí, jako je třeba skalní obydlí, které určitě stojí za prohlídku. Děkuji a věřím, že se projekty bude dařit realizovat.

Ve středu jsem velice rád zastupoval Zemědělský výbor na semináři ve sněmovně. Na programu byly pozemkové úpravy a krajinné plánování, tedy témata, kterým se společně s kolegyní Janou Krutákovou, dlouhodobě věnujeme. Odpoledne jsem přijal pozvání do obce Hroubovice, kde se konal „Den pro klima“. Bylo velice zajímavé účastnit se besedy o výhodách energetické soběstačnosti. Opět důkaz, že i malé obce mohou realizovat velké projekty.

Ve čtvrtek se v prostorách Krajského úřadu konal sněm Sdružení místních samospráv Pardubického kraje. A opět hlavním tématem byla klimatická změna a energetické úspory. V diskusi se hodně řešilo avizované připravované zálohování PET lahví a návrh je hodně kritizován. Tak snad výhrady začne brát vážně i předkladatel zákona. Pátek už patřil velice příjemné záležitosti a jsem rád, že mé pozvání k návštěvě Poslanecké sněmovny přijali občané Suché Lhoty, Vesnice roku 2023 Pardubického kraje. A trochu symbolicky to vyšlo na den, kdy končí příjem žádostí pro ročník letošní. Téměř dvě hodiny povídání v příjemné atmosféře, tak uvidíme, kolik obcí se do soutěže přihlásí v letošním roce.

Přeji hezké květnové dny.