Ohlédnutí za uplynulým týdnem

Mám-li se krátce ohlédnout za minulým týdnem, musím začít sobotou. Bylo mi velkou ctí se zúčastnit posledního rozloučení s panem Karlem Schwarzenbergem ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě. Výjimečná osobnost, na kterou se bude hodně vzpomínat.

Minulý týden bylo na programu jednání sněmovních výborů a tomu z velké části odpovídal i můj program. V úterý ráno jsem vystoupil na debatě k legislativním úpravám spojených se zaváděním automatizovaných provozů. Jednalo se především o prodejny se smíšený zbožím, ale tento model prodeje nabízí stále více uplatnění (například knihovny, kulturní zařízení, ale třeba i výdej základních léků). Jsem přesvědčen, že se jedná o správnou cestu, jak udržet kvalitní služby na venkově a v malých městech. Odpoledne následovalo jednání Zemědělského výboru, kdy jsme projednávali dvě důležité novely zákonů. Prvním je zákon o vodách a druhým o ochraně zemědělského půdního fondu. Jsem rád, že v obou případech dochází k výrazně vyšší ochraně vody a nejkvalitnější zemědělské půdy.

Středa patřila službám na venkově, kdy jsem se nejprve účastnil podvýboru pro rozvoj venkova. Hlavním bodem programu bylo zajištění policejních služeben v území. Následně jsme na pracovní skupině Sdružení místních samospráv byli seznámeni s aktuálními záměry České pošty. Diskuze se vede hlavně k většímu zavádění služby Pošty Partner a k většímu rozsahu nabízených služeb. Večer jsem rád přijal pozvání od Asociace soukromých zemědělců na slavnostní vyhlášení soutěže Farma roku 2023. Velká gratulace všem oceněným za výbornou práci v tomto důležitém oboru.

Ve čtvrtek jsme na Mediálním výboru vybírali kandidáty do Rady Českého rozhlasu. Všichni kandidáti vystoupili se zajímavými návrhy, jak tuto činnost vykonávat.

V pátek se v Poslanecké sněmovně konala konference k novele zákona o myslivosti. Ministr zemědělství zde představil nejdůležitější body a následovala živá diskuze. K této novele bude ještě určitě mnoho debat, ale je důležité, aby se jí podařilo schválit. Večer poté patřil kultuře, kdy jsme u nás v obci v kostele U svatého Mikuláše přivítali hudební uskupení Solideo a společně našli chvíli na zastavení a zamyšlení nad tím, co nám letošní rok přinesl.

Přeji Vám úspěšné zvládání předvánočního shonu.