Adventní Káva s poslancem

Poslední Káva s poslancem v roce 2023 byla oproti těm minulým trochu netradiční, ale stejně příjemná. Tentokrát nebylo na programu žádné aktuální téma ani zapálená diskuze. Společně se starosty, Starosty a zástupci nejrůznějších organizací jsme si spíše povídali – o Vánocích, o uplynulém roce a také o výzvách, které nás v příštích měsících čekají. A že jich není málo. 

Příjemnou a neformální atmosféru pomohli navodit lidé ze střediska Výměník. Těší mě, že se podařilo navázat na loňský rok, takže i letos se zasedací místnost mé poslanecké kanceláře proměnila v improvizovanou galerii obrazů a dalších výrobků, které vytvořili klienti s duševními onemocněními. Musím říct, že to byly parádní kousky. Důkazem je krásná suma, kterou středisko získalo jejich prodejem. 

Výměník mimo jiných služeb zřizuje kavárnu Café Robinson. Najdete ji v Polabinách nedaleko univerzity, kde můžete posedět nad čajem i kávou a také si pochutnat na sladkých i slaných koláčích nebo si dát bezlepkové i vegetariánské pokrmy. Kavárna dělá rovněž cateringy a jeden takový přichystala pro nás. Slané svačinky a sladké dezerty, všichni si skvěle pochutnali.

Děkuji touto cestou všem hostům za účast nejen na předvánoční, ale i na předchozích Kávách s poslancem. Vaše postřehy a někdy i kritické připomínky jsou pro mě velmi cennou zpětnou vazbou. Další setkání s debatou nad aktuálními tématy samozřejmě plánuji i v příštím roce. Brzy dám vědět.

Když už jsem zmínil budoucí akce… Na pondělí 11. března chystáme výstavu ve Sněmovně, a to ve spolupráci s Domovem sociálních služeb Slatiňany. Podrobnosti také včas zveřejním. Paní Hošková z Domova ve Slatiňanech byla i na této Kávě s poslancem a jsem rád, že se mi podařilo ji propojit se zástupci Výměníku. Nejen tyto organizace, ale všechny, které pomáhají různě znevýhodněným lidem, si zaslouží obrovské uznání. 

Středisko Výměník je organizace, která dává práci převážně lidem s různými druhy hendikepu a zároveň jim poskytuje poradenství, pomoc nebo „jen” oporu a klid. Rozsah služeb, které Výměník jednotlivcům i firmám nabízí, je opravdu široký. Můžete si u nich objednat všemožné administrativní práce, úklid domácnosti, praní nebo žehlení. Středisko má i svou šicí a technickou dílnu, takže poskytuje například instalatérské nebo zednické práce. Velmi vyhledávaná je již zmíněná kavárna Café Robinson.