Další regionální týden je za námi...
Je za námi další poslanecký týden. Tentokrát jeho souhrn vezmu od konce.
Týden vyvrcholil nedělními dožínkami, neboli dnem zemědělců, potravinářů a venkova Pardubického kraje. Prvním bodem byla v areálu krásného Pardubického zámku konference na téma Strategický plán a budoucnost českého zemědělství a venkova. Nechyběli na ní zástupci Senátu, Sněmovny, zemědělců ani samospráv. Byla to velmi důležitá a podnětná zhruba dvouhodinová debata. Díky za ni.
Ze zámku jsme se přesunuli na Pernštýnské náměstí, kde už byly v plném proudu dožínky. Vážím si, že jsem jako místopředseda zemědělského výboru dostal od Regionální agrární komory Pardubického kraje možnost pronést na pódiu pár slov a společně s kolegy ocenit nejvýkonnější zemědělce v regionu. Celá akce se moc vydařila. Svědčí i o tom i hojná návštěvnost.
Sobotní odpoledne, večer a noc patřily sčítání výsledků komunálních voleb. Jsem velice rád, že se do zastupitelstva obce dostali kandidáti ze všech čtyřech uskupení. Těším se na další spolupráci, protože volbami nic nekončí, naopak všechno začíná.
I všední dny byly rušené. Ve Sněmovně jsem přivítal žáky ze ZŠ Krouna společně s paní učitelkou Danou Laštůvkovou a starostou obce Petrem Schmiedem. Potěšilo mě, jak byli žáci zvídaví, zajímali se o chod Sněmovny a tak trochu za odměnu se potkali i s místopředsedkyní Sněmovny Věrou Kovářovou.
Téma zemědělství bylo na programu i v Havlíčkově Brodě, kde jsem navštívil Výzkumný ústav bramborářský. S panem ředitelem Jaroslavem Čeplem a paní Jaroslavou Domkářovou jsme se bavili o budoucnosti českého bramborářství. Byla to velmi poučná diskuze. Věděli jste, že zde fyzicky evidují 2700 druhů brambor? Nepředstavitelné číslo.
Z pole do továrny. V Pardubicích jsem také navštívil výrobní družstvo TVAR, které vyrábí shakery, kosmetické dózy, prodejní stojany nebo cedníky. Výrobky putují na tuzemský i zahraniční trh. TVAR je dlouhá desetiletí zaběhlá a stabilní firma, ve které aktuálně pracuje zhruba 120 lidí. Děkuji předsedovi družstva a mému kamarádovi Tomáši Štovíčkovi nejen za exkurzi i do výrobních prostor, ale také za cenný pohled zevnitř na to, jak firmy reagují na vysoké ceny energií.