Poslanecký týden aneb „venkov je hlavně krásnej”

Máme za sebou další poslanecký týden. Tentokrát jsem hodně času věnoval návštěvám menších obcí a jejich starostek a starostů, zavítal jsem ale i do školy nebo do mlékárny.

V pondělí jsem si střihl trochu netradiční natáčení podcastu o životě na venkově i o novinkách, které by mohly tento život zpříjemnit. Pustit si ho můžete na https://www.youtube.com/watch?

v=NDFUb80d_Js&t=2s. Odtud je také sice nespisovný, ale myslím si, že pravdivý titulek tohoto souhrnu.   

Odpoledne jsem se jako starosta společně s dalšími kolegy setkal s radou Pardubického kraje a navečer den uzavřela schůzka oblastní organizací STAN Svitavsko. Obě debaty přinesly řadu námětů k diskuzi. 

Celé úterý jsem strávil pracovními cestami po Hlinecku. Hlinsko je spádovovým městem pro více než dvacet okolních obcí a jdou zde všechny základní služby a potřebné úřady. Zároveň sem dojíždí řada lidí za prací. Ráno jsem zahájil schůzkou s vedoucím úřadu práce Petrem Sádovským. Zajímal jsem se o aktuální situaci na Hlinecku a o možnost zaměstnávat uchazeče na obecně prospěšné práce. V naší obci toho dlouhodobě využíváme a jsme velice spokojení. Následovala schůzka s ředitelkou Muzea v přírodě Vysočina Magdou Křivanovou. Jsem rád, že jsme přizváni k tvorbě nové dlouhodobé strategie muzea, která navazuje i na naši vzájemnou spolupráci. Poté jsem pokračoval do mlékárny Tatra na pozvání ředitele Jiřího Tvrdíka. Podnik je jedním z největších zaměstnavatelů v našem okolí a je významným producentem mlékárenských produktů. Debata nás zavedla od zaměstnanosti k aktuálním cenám potravin a navštívil jsem i výrobní provoz, kde vzniká třeba oblíbené Pikao. Ocenil jsem, že i přes stále větší automatizaci výroby nemusí Tatra propouštět, ale díky tomu zvyšuje produkci. To je obzvláště na Hlinecku velmi důležité. 

Odpoledne jsem poté zakončil schůzkou s předsedou představenstva Jednoty, spotřebního družstva Hlinsko Ladislavem Kavalírem a jeho předchůdkyní Miladou Oboleckou. Jednota provozuje řadu prodejen i v malých obcích na Hlinecku a Chrudimsku. Bavili jsme o aktuálním vývoji a došlo i na téma nových způsobů prodeje včetně samoobslužných prodejen. Kolegy tato oblast hodně zajímala, a tak se třeba brzy dočkáme nějaké novinky v našem regionu.

Středeční cestu po kraji jsem zahájil ve Střední technické škole ve Vysokém Mýtě, kde jsem se setkal s ředitelkou Jitkou Jiskrovou. Na skvělém fungování školy je vidět, že paní ředitelka je člověk na svém místě. Hodně jsem se zajímal o obory, které připravují studenty na práci v zemědělství, a o spolupráci s podniky z tohoto oboru. Vzájemná provázanost je hodně důležitá. Paní ředitelku jsem společně se studenty pozval na návštěvu poslanecké sněmovny. 

Následovala cesta do obce Písečná, kde mě přivítala starostka Šárka Šimková Filipová s místostarostkou Hanou Lipenskou. Tuto obec si velice dobře pamatují ze soutěže Vesnice roku, a tak jsem se těšil na novinky. A opravdu zde mají čím inspirovat: unikátní způsob sběru odpadu, který skutečně motivuje k maximálnímu třídění, dále obchod, kde najdete i poštu a v klidu si zde můžete vypít kávu a dát si zákusek, a nebo třeba krásně zrekonstruovaný obecní sál, kde se právě připravovali na ples. 

Cesta pokračovala do obce Klášterec nad Orlicí, kde nám starostka Lenka Ševčíková představila nádherně zrekonstruovaný obecní úřad, kde mají lékařskou ordinaci, knihovnu i místní klub pro maminky s dětmi. Hodně mě zajímaly dokončené pozemkové úpravy i uskutečněné projekty. Následovala diskuze o datových schránkách a elektronické spisové službě. V Písečné i v Klášterci je vidět, že když se chce, tak není nic nemožné. 

Odtud jsem se přesunul do Králík, kde mi ředitel Sociálních služeb Martin Hejkrlík představil jejich fungování. Tečkou bylo večerní slavnostní předávání ocenění nejlepším sportovcům Chrudimska.

Vynechat bych nechtěl ani čtvrteční návštěvu a prohlídku Hrochova Týnce se starostou Alešem Vaškem. Sešel jsem se také s dobrovolnými hasiči, kteří připravují rekonstrukci zbrojnice, a podívali jsme se i na zámek, který vlastní obec a je to velká výzva do budoucna.

V pátek jsem se setkal s vedoucím Chráněné krajinné oblasti Železné hory Vlastimilem Peřinou. Řešili jsme aktuální regionální problémy a diskutovali nad otázkami životního prostředí. Závěrem jsme se domluvili na přípravě společného semináře v Pardubicích, kterým bych rád zahájil pravidelné pondělní setkávání nad aktuálními tématy. Tak třeba se tam potkáme, všichni jste srdečně zváni. :-) 

Hodně intenzivní regionální týden jsem uzavřel sobotní účastí na slavnostním otevření zrekonstruovaného Příluckého domu. Děkuji za pozvání starostovi a kamarádovi Davidu Šimkovi a gratuluji Příluce. Mají nyní krásné místo, kde se mohou scházet a pořádat společenské a kulturní akce. 

A teď zpátky do Prahy… :-)

Přeji hezký týden.