Souhrn posledních událostí

Tentokrát bude ohlédnutí přímo z Poslanecké sněmovny, kde v tomto týdnu projednáváme Novelu zákona o důchodovém pojištění. Vede se dlouhá debata a diskutuje se, diskutuje se a diskutuje se. A tak to má vlastně být.

Ale nyní již k událostem, které se konaly v minulých dnech. Stejně jako v předcházejícím ohlédnutí se i dnes vrátím k volbám, tentokrát, ale s výrazně lepším výsledkem. Jsem rád, že senátní volby v našem obvodu obhájil pan Jan Tecl a budeme moci pokračovat v dlouholeté spolupráci.

Minulý týden byl výborový a v mém případě se konal Zemědělský a Mediální výbor. Navíc jsem se zúčastnil i podvýboru pro vodní hospodářství. Krátce bych se chtěl zastavit u jednání Zemědělského výboru, který byl tentokrát hojně navštíven veřejností. Důvodem byla tzv. Petice pro kočku, jejíž projednání jsem zpravodajoval. Vysvětlení současné situace i návrhy řešení a ve výsledku pověření Ministerstva zemědělství sledováním legislativního procesu včetně evropských norem. Domlouvám si další schůzku se zástupci petentů a myslím, že je to vhodné téma pro komunikaci se samosprávami.

S velkým zájmem, tentokrát odborné veřejnosti, se sešel i Mediální výbor, a to z důvodu projednávání Novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu.

V pátek odpoledne mě čekala milá návštěva v obci Chvojenec, kde si slavnostně připomněli uplynutí pěti let od otevření nové kapličky. Setkání s paní starostkou, panem farářem i místními občany, krásný kulturní program a ukázka toho, že potřebujeme místa k setkávání, a hlavně musíme tato místa využívat. Děkuji za pozvání a těším se na setkání při domluvené návštěvě Poslanecké sněmovny.

K aktivnější spolupráci mezi obcemi a zemědělci jsem vyzýval účastníky nedělní konference pořádané Agrární komorou a Zemědělským svazem při příležitosti Krajských dožínek v Pardubicích. Účast ministra zemědělství, zástupců Senátu, Sněmovny i kraje, prezident Agrární komory a předseda Zemědělského svazu. Možná jen škoda menšího zájmu publika. A tentokrát si dovolím použit slova prezidenta Agrární komory: „Je důležité, co je prospěšné pro společnost.“ Jenom si možná každý za těmito slovy přestavujeme něco jiného. Uznání patří pořadatelům za zajímavý program na Pernštýnském náměstí, doplněný prodejními stánky regionálních výrobců, prezentacemi zemědělských škol a zájmových organizací.

Přeji Vám krásné podzimní dny.