Podzimní ohlédnutí...

V úvodu dnešního ohlédnutí použiji slova poděkování a zklamání a mířím tím k právě proběhlým volbám do krajských zastupitelstev. Předně chci poděkovat všem voličům, kteří přišli volit a vyjádřili svůj názor, kterým směrem se má náš Pardubický kraj ubírat. Zklamání přišlo ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, že vznikla „široká“ koalice, kterou bych si dovolil přirovnat k opoziční smlouvě „model 2024“. Když spojíme pravici, levici a populisty, rozdáme funkce a tváříme se, že je vše v pořádku, tak pouze vzkazujeme voličům, že je nám vlastně jedno, jaká byla jejich volba a ve svém důsledku se dá očekávat, že příště už nám k volbám nepřijdou. Nicméně zvoleným zástupcům gratuluji a přeji klidné vládnutí.  

Minulý týden nebyl ale pouze volební a konala se řada důležitých akcí. Dovolil bych si vyzdvihnout středeční konferenci s názvem „Přírodě blízká opatření“ pořádané Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy a Ústavem krajinářské architektury, nad kterou jsem měl možnost převzít záštitu a aktivně se jí účastnit. Jména pořadatelek – Klára Salzmann a Zuzana Skřivanová jsou vždy zárukou kvalitního programu. Na otázku, proč se nám nedaří revitalizace krajiny, se snažila najít odpověď celá řada odborníků i zástupců samospráv. Za toto propojení jsem moc rád, protože právě obce mohou být zásadním hybatelem změn na území, které společně spravují. Diskutovalo se i o potřebné následné péči a nutnosti spolupráce s odborníky. Jsem přesvědčen, že směr cesty je nastaven správně, ale rychlost změn by měla býti vyšší.

A ještě jednu schůzku z minulého týdne bych chtěl vyzdvihnout. Dovolil jsem si oslovit zástupkyně společnosti Zachraň jídlo a sešel se s nimi nad otázkou plýtvání potravinami. Věděli jste, že až jedna třetina jídel ze školních jídelen se vyhodí? Organizace provádí analýzy, a hlavně přichází s reálnými řešeními. V tomto případě se například daří předávat nespotřebované potraviny do azylových domů. Toto téma si zaslouží větší pozornost a budu rád za další aktivity v této oblasti.

Přeji Vám hezký závěr září.