Ohlédnutí za posledními dny...

Dnešní ohlédnutí musím začít poděkováním a uznáním všem pracovníkům integrovaného záchranného systému za obětavou práci spojenou s ničivými povodněmi.

V Poslanecké sněmovně jednaly jednotlivé výbory a já jsem absolvoval zemědělský a mediální. V Zemědělském výboru jsme řešili novelu zákona o veterinární správě a s aktuálními daty nás seznámila ředitelka SPÚ. Téma pozemkových úprav je velice důležité a umožňuje realizovat i malé projekty. Mediální výbor se zabýval projednáváním „velké mediální novely“, která bude v podrobné podobě hlavním bodem příštího jednání výboru.

V rámci projektu Chytrá krajina jsem navštívil „pilotní“ farmu Amalie, kterou spravuje Česká zemědělská univerzita. Projekt hledá chytrá řešení, která mohou pomoci naší krajině. Minimalizace eroze, management vodních zdrojů, ale i využívání nejmodernější techniky, jako jsou drony. To vše zde můžete shlédnout.

Tématem (ne)slučování obcí se zabýval seminář pořádaný kolegyní Eliškou Olšákovou. Zastoupení účastníků z akademické sféry, zástupců obcí i Poslanecké sněmovny. Dala se tedy očekávat živá diskuse a skutečně se vedla plodná debata. Osobně tento návrh nepovažuji za reálný a myslím si, že nejde vše přepočítávat na finance.

Řadu inspirací jsem měl možnost získat při hodnocení vítězů soutěže „Komunální projekt roku 2024“. Vybírat z téměř stovky přihlášených projektů není lehké, ale věřím, že vítězové budou příkladem pro ostatní.

Na závěr dnešního ohlédnutí zmíním velice příjemnou návštěvu občanů z obce Bítovany. Prohlídka Poslanecké sněmovny, představení legislativních procesů i diskuze nad problémy, které řeší naši občané v území.

V pátek a v sobotu si budeme vybírat krajské zastupitele a u nás i senátora. Krajská politika je občanům po té komunální nejblíže, a tak přijďte využit svůj hlas. Neméně důležité jsou i senátní volby, kdy si vybíráme našeho zástupce na šest let. A kdyby Vás zajímal můj pohled, tak v krajských volbách má naše hnutí Starostů a nezávislých pestrou kandidátku, kde určitě najdete řadu osobností napříč všemi obory. A v senátním klání rád podporuji současného senátora pana Jana Tecla. Vycházím ze zkušeností na úrovni regionální i celostátní.

Přeji Vám klidné dny.