Přináším poslední prázdninové ohlédnutí...

Poslední prázdninové ohlédnutí už sklouzne do září a začnu ho symbolicky zahájením školního roku, kterého jsem se zúčastnil v Trhové Kamenici. Je to krásná tradice, kdy s paní starostkou navštěvujeme místní školu a školku. Tak ať se ten vstup do nového školního roku všem vydaří.

V srpnu jsem toho ale zvládl více a s některými zajímavými setkáními Vás v krátkosti seznámím. Jubilejní padesátý ročník agrosalonu Země živitelka se konal v Českých Budějovicích a letošní ročník naplnil slavnostní očekávání. Naplněné výstaviště překypovalo energií a velkým množstvím novinek. Je vidět, že zemědělský obor velice rychle reaguje na dnešní „rychlou“ dobu a běžný návštěvník musí často přemýšlet, k čemu která technika vlastně slouží. Zvládl jsem navštívit řadu výstavních stánků a příjemné bylo vidět, že ani firmy z našeho kraje se rozhodně neztratily.

Regionální poslanecký týden jsem využil převážně k návštěvám obcí. Ve Vojtěchově jsem měl možnost seznámit se s plány na výstavbu větrných elektráren, v Mrákotíně jsme probírali místní aktivní komunitní život a prohlédl jsem si nejslavnější hrušeň, Strom roku 2023 a v Předhradí mi pan starosta podrobně představil kulturní památky, které obec převzala do své zprávy a nyní usiluje o jejich záchranu. K cestám po kraji musím přidat i Trstěnické dožínky. Krásný průvod, bohatý program a pro mě hlavně diskuze s místními zemědělci. Obce dokazují svoji nezastupitelnou úlohu a já děkuji za přístup jejich vedení.

Týden jsem zakončil exkurzí ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny. Využil jsem pozvání předsedkyně Výboru pro životní prostředí Jany Krutákové a ředitel Tomáš Vrška nám věnoval celý den. Diskutovali jsme o klimatické změně, kůrovcové kalamitě, ale i o novele mysliveckého zákona. Neméně zajímavá byla i ukázka přímo v praxi. Všem, kteří mají pochybnosti o některém z těchto témat bych určitě doporučil podobnou návštěvu.

A protože k prázdninám patří i výlety, zaměřil jsem se letos na cestování po okolí, tak o tom třeba někdy příště.

Přeji krásný vstup do podzimních měsíců.