Další letní shrnutí...

Ohlédnutí za minulým týdnem bude hodně poslanecké, neboť jednala sněmovna a v některých dnech do pozdních nočních hodin. Na programu totiž bylo i první čtení novely mediálního zákona a proti té se opozice velmi silně vymezuje a dopředu avizovala obstrukční jednání. Veřejnoprávní média jsou nepostradatelnou součástí demokratické společnosti a je důležité zachovat jejich nezávislost. Určitě nás čekají četné diskuze v Mediálním výboru i v rámci druhého čtení. Zároveň se vede celospolečenská debata o důležitosti nezávislosti médií na politicích, a to je dobře. A když už zmiňuji Mediální výbor, tak na mimořádném jednání byl minulý týden zvolen nový předseda a stal se jím Patrik Nacher. Aleš Juchelka odstoupil z důvodu zvolení do funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Do programu schůze se minulý týden podařilo zařadit novelu mysliveckého zákona, ke kterému se také vede velká diskuze. Z tohoto důvodu zorganizoval ministr zemědělství exkurzi do Kostelce nad Černými lesy, kde jsme byli podrobně seznámeni s jejich způsobem hospodaření. Les zde spravuje Česká zemědělská univerzita a prezentace byla velice odborně připravena. Škoda jen, že této příležitosti nevyužilo více kolegů. Hodně mě zaujalo, že při správném způsobu není nutno plochy oplocovat a že hlavním výsledkem by měla být vyváženost celého systému. Toto je totiž problém, který aktuálně řešíme u nás, kde jsou lesy po kůrovcové kalamitě z velké části znepřístupněny oplocenkami. Nakonec se tento bod ve sněmovně nezačal projednávat, ale očekávám, že bude jedním z prvních v zářijovém jednání. Zasedal i Zemědělský výbor, který měl na programu novelu veterinárního zákona. Novela by měla zjednodušit některé činnosti a zvýšit ochranu chovaných zvířat.

V týdnu jsem ještě stihl schůzku se zástupcem ministerstva kultury, kdy jsme řešili možnosti obcí a spolků při opravách a rekonstrukcích kulturních památek. Osobně vnímám velký zájem společnosti o zachování našeho kulturního dědictví a je důležité to ze strany státu podpořit.

Přeji Vám krásné prázdninové dny.