Souhrn minulého týdne...

Ohlédnutí za minulým týdnem začnu nedělním pietním aktem v osadě Ležáky. Uctění památky vyvražděných občanů této malé vesničky se zúčastnil prezident republiky, zástupci Senátu i Poslanecké sněmovny. Je důležité si tyto události neustále připomínat.

Minulý týden byl hodně návštěvní a o většině událostí jsem Vás průběžně informoval. Nyní tedy krátké shrnutí, které začnu pondělní návštěvou místopředsedkyně poslanecké sněmovny Věry Kovářové a předsedkyně Výboru pro životní prostředí Jany Krutákové v našem kraji. Den jsme zahájili pracovní snídaní v kavárně Kosatec za účasti zástupců sociálních podniků Kosatec, Výměník, Amalthea a Domova sociálních služeb Slatiňany. V příjemné atmosféře jsme diskutovali aktuální problémy trápící tuto oblast. Následovala návštěva města Slatiňany, kde jsme se nejprve setkali s vedením města a poté pokračovali jednáním se zástupci CHKO Žďárské vrchy a Železné hory. Ochrana životního prostředí je téma, na které se nesmí zapomínat, a tak jsme řešili problematiku produkčního zemědělství v oblastech se zvýšenou ochranou naší krajiny. V odpoledním programu jsme navštívili muzeum v přírodě na Veselém Kopci a poté jsem na „poslaneckou kávu“ pozval kolegy starosty a starostky k debatě o podpoře školství. Hovořilo se více než dvě hodiny a já jsem moc rád za tuto pravidelnou zpětnou vazbu.

V úterý jsem zastupoval SMS ČR na vyhlášení srovnávacího výzkumu Místo pro život. Loňské prvenství obhájila Praha a pro náš kraj může být potěšující zprávou, že jsme se umístili na třetím místě v kategorii BEZPEČNOST.

Ve středu jsme přivítali v Hlinsku ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka a navštívili místní firmu Příhoda, která se zabývá výrobou textilních potrubí pro klimatizaci. Převážně exportní společnost zaměstnává více než 250 zaměstnanců a je významným zaměstnavatelem v našem regionu. Odpoledne jsem se sešel s předsedou spotřebního družstva Jednota a bavili jsme se o budoucnosti prodejen na malých obcích a jak už to v poslední době bývá zvykem, řeč se stočila k automatizovanému způsobu prodeje, který může mít v této oblasti velký potenciál.

Ve čtvrtek mě čekala velice milá povinnost a v podvečer jsem zahájil ji 16. ročník Výstavy obrazů malířů Vysočiny ve Rváčově. Rekordní účast dvaceti dvou vystavujících dokládá zájem o tuto výstavu. Děkuji paní učitelce a žákyním ze ZŠ z Trhové Kamenice za krásný program.

V pátek se v Poslanecké sněmovně pokračovalo třetí čtení zákona o korespondenční volbě a jsem rád, že se tuto důležitou novelu podařilo schválit.

V sobotu mě ještě čekala zajímavá návštěva ZD Sloupnice, kde se konal Den otevřených dveří a musím ocenit velkou účast návštěvníků. Jsem rád za setkání s panem předsedou i za pohledy návštěvníků na současné zemědělství.

O nedělním programu jsem již psal v úvodu, a tak Vám přeji hezký letní týden.